Det är dags att förkultivera

Nu är det dags att sätta frö, att förodla. Här hemma har vi redan börjat. Hela vintern har vi gått och väntat på att få ställa fram det lilla bordet framför fönstret i söderläge och på att få fylla de små trågen och krukorna med såjord.

Frön har köps in och efter barnens önskemål har vi även torkat egna frön, både från frukter och grönsaker. Vi har tillverkat egna krukor av gamla mjölk- och filpaket som vi klippt av som små kuber. Vi har fyllt dessa med såjord och satt våra frön. Sedan har vi använt gamla plastförpackningar med hål i, från exempelvis körsbärstomater, att lägga på. Plastförpackningen släpper in ljus och släpper ut överflödig fukt.

Det som behöver förkultiveras är grönsaker och sommarblommor som har lång utvecklingstid.  Annars hinner de inte blomma och ge skörd under vår korta svenska sommar. Vi har bland annat satt gurka och tomatfrön. Nu ska vi och plantorna göra sällskap här hemma till dess att det är frostfritt på nätterna. Vi ser verkligen fram emot allt trädgårdsarbete i sommar. Det ger oss så oerhört mycket. Barnen fullkomligt älskar att kunna plocka egenodlade morötter och rädisor. Det bästa mellanmålet. Och vilken skillnad det är vad gäller smak på en egenodlad gurka och en gurka från butik. Det är verkligen härligt att bo på landet!